A gerincbántalmakról

2010.08.13. 14:39 :: onedall

Tanulmányok szerint Európa nyugati részén az emberek több mint 90%-a panaszkodik kisebb-nagyobb mértékben harmincéves kora körül derékfájásra. Valószínűleg mindannyian éreztük már a derekunkba/hátunkba nyilalló fájdalmat egy-egy rossz mozdulat után, vagy hosszabb pihenés után felkeléskor a nyaki vagy ágyéki szakaszon jelentkező panaszokat. Németországban minden második leszázalékolási kérelmet gerincpanaszok miatt adják be. A legdrámaibb emelkedés az iparilag legfejlettebb országokban tapasztalható. A gerinc mindennapi működését több mint 100 ízületet és 200 izom együttes munkája segíti. Több területen is kialakulhatnak panaszok: az ágyéki gerincszakasz területén kialakuló krónikus fájdalmat lumbágónak hívjuk.

Létrejöhet rossz mozdulattól, megerőltető munkától (kertészkedés, hosszabb ideig hajlott gerinccel végzett tevékenység), rossz fekhelytől. Azonban fontos szerepet játszanak a porckorongok is. Testünk szinte minden szerve a vérerek révén jut tápanyagokhoz, addig a porckorongok nem rendelkeznek vérerekkel. A porckorongok belsejében nincs érhálózat, táplálásuk máshogy történik: Terhelés hatására a porckorongok belsejében lévő folyadék kipréselődik, pihenéskor pedig folyadékot vesznek fel. Éppen ezért igen fontos a terhelés és a pihenés váltakozása. Ezért nem tesz jót a gerincnek az egész napos egyoldalú terhelés, az ülés. Ez gátolja a folytonos folyadékkicserélődést, azaz a porckorongok táplálását. A gyermekek még ösztönösen izegnek-mozognak, amikor egyhelyben kéne ülniük, meg van még a természetes igényük a mozgásra. Helyes lenne, ha példát vennénk tőlük, és mi is gyakran megmozgatnánk magunkat, ha sokáig kell ülnünk. Változtassuk ülésünket, előre-hátra helyezve súlypontunkat, váltogassuk, hogy melyik lábunkat rakjuk keresztbe, és lehetőség szerint gyakran álljunk fel, mozgassuk meg magunkat.

A gerinc adott területén jelentkező panasza lehet sérülés, vagy rossz tartás eredménye, de üzenet is lehet a belső szervek felől, azok kiegyensúlyozatlanságáról. Minden csigolyához tartozik egy-egy testrész, egy-egy szerv a következőek szerint:

CI-

fej vérellátása,hipofizis,fejbőr,arccsontok,agy,belső-és középfül,szimpatikus idegrendszer

CII-

szem,átóideg,hallóideg,arcüreg,halánték,nyelv,homlok,fejbőr

CIII-

arc,külső fül,arccsontok,fogak,arcideg

CIV-

orra,ajkak,száj,fülkürt

CV-

hangszálak,nyaki mirigyek,gége

CVI-

nyak körüli izmok,vállak,mandulák

CVII-

pajzsmirigy,könyök

ThI-

kézízületek,kezek,ujjak,nyelőcső

ThII-

tüdők,hörgők,légcső

ThIII-

tüdők,hörgők,légcső

ThIV-

mellkas,bordák,mellhártya

ThV-

vér

ThVI-

szív,hasnyálmirigy

ThVII-

napfonat,nyombél

ThVIII-

lép,epehólyag,máj

ThIX-

mellékvesék

Th-X-

gyomor

Th-XI-

vesék,húgyvezeték

ThXII-

vékonybél,nyirokrendszer

LI-

vastagbél,lágyék

LII-

vakbél,has

LIII-

nemi szervek,méh,hólyag,comb

LIV-

prosztata,alsó háti izmok,csípő,térd

LV-

alsó lábszár,boka,lábfej

Keresztcsont-

csípő,far

Farkcsigolya-

végbél,végbélnyílás

 

komment

Címkék: joga

süti beállítások módosítása