Heti gerinctipp

2010.08.13. 14:55 :: onedall

1. Ülés közben is változtass tartásodon!

Gyermekkorodban gyakran hallottad valószínűleg a következő mondatot: „Ülj nyugodtan, ne ficánkolj annyit!”

A gyerekek még ösztönösen érzik a szervezet igényeit, és önkéntelenül izegni-mozogni kezdenek, ha sok ideig kell egy helyben ülniük. Az ülés kisebb vagy nagyobb mértékben terheli a csigolyák közötti porckorongokat és ízületeket. Ülő helyzetben nyomás nehezedik rájuk, a monoton egyoldalú terhelés így zavart okoz a porckorongok táplálásában. Az ülő helyzettől függően hol az egyik, hol a másik ízület vagy porckorong terhelése fokozódik. Azonban ülés közben a testhelyzet megváltoztatásával áthelyezhetjük a terhelést a korábban nem terhelt ízületekre és porckorongokra. Tehát ha gyakran változtatjuk testhelyzetünket, akkor a gerincet ért terhelés helye is változik, így a porckorongot tehermentesíthetjük.

Csússz a székeden néha előre-hátra, helyezd a testsúlyt hol a bal, hol a jobb oldali csípődre, néha nyújtsd ki a lábad, majd keresztezd őket, néha pedig mindkét talpad legyen a talajon. Ezzel az egyszerű ötlettel védheted a porckorongokat.

2. Ha sokáig ülsz, figyelj arra, hogy a térded magasabban legyen, mint a medencéd, mert így automatikusan eltűnik a gerinc kellemetlen előredőlése, mely gyakran okoz panaszokat. Használhatsz a lábad alátámasztására kis zsámolyt, dobogót, vagy egy cipősdobozt. Bármit használhatsz, amit 10-15 cm magas, és kellően szilárd, stabil alátámasztást nyújt lábaidnak.

3. Ülés közben támaszd meg a keresztcsont magasságában a derekadat! Fontos, hogy azokon a széktámlákon, melyeket állandóan használsz, legyen egy előboltosodás az ágyéki gerinc területén, ott ahol üléskor is enyhén előredől a gerinc. Ez a támla legjobb, ha állítható, így mindenki be tudja állítani a testmagasságának megfelelően. Ha nincs ilyen széked, az is jó megoldás, ha egy párnát csúsztatsz az ágyéki gerincszakaszon lévő előredomborodáshoz, s a gerinced ezzel támasztod meg. Figyelj arra, hogy ez a párna ne legyen túl vastag, mert akkor a gerinc görbületét tovább fokozza. A hát megtámasztása tehát fontos, mivel a terhelés egy része így áttevődik a háttámlára.

 

komment

Címkék: joga

süti beállítások módosítása