Jógával kapcsolatos bölcsességek

2010.08.13. 14:24 :: onedall

 Ahogyan az erős szél sodorja el a csónakot a vízen, úgy képes elragadni az ember értelmét még egyetlen csapongó érzék is, ha az elme arra összpontosít. Ezért, óh, erős karú, aki visszatartja érzékeit azok tárgyaitól, annak értelme valóban rendíthetetlen. (Bhagavad-gítá 2.67-68.)

Amikor kizárja valamennyi külső érzéki tárgyat, szemét és tekintetét a két szemöldök közé rögzíti, a ki- és belélegzést az orrlyukakban tartja, ezáltal szabályozva az elmét, az érzékeket és az értelmet, a felszabadulásra törekvő transzcendentalista megszabadul a vágyaktól, a félelemtől és a haragtól. Aki mindig ebben az állapotban van, az minden bizonnyal felszabadult. (Bhagavad-gítá 5.27.28.)

Hold lefelé néz és nektárt csepegtet; a Nap pedig felfelé néz és felemészti azt. Ezért el kell sajátítani a fordított testhelyzetet (viparíta-karaní), hogy megőrizzük a halhatatlanságot. (Góraksa-szamhitá 2.33.)

Amikör a köldök van fent és a nyelv van lent, vagyis a Nap van fent és a Hold van lent, az a fordított póz. A guru utasításai alapján kell elsajátítani. (Góraksa-szamhitá 2.34.)

Megjegyzés: A Hold a két szemöldök között (ádzsnyá-csakra) helyezkedik el, a Nap pedig a gyomorban (manipúra-csakra). A fordított testhelyzetek gyakorlásával tehát megállítható az öregedés folyamata.

Ha a légzés zavart, az elme is zavarttá válik. A légzés szabályozása által a jógi elméje megszilárdul. (Hatha-jóga-pradípiká 2.2.)

Ha valaki szabályozni tudja a légzését, akkor az elméje fölött is képes uralkodni. Ha pedig képes az elméjét uralni, akkor a légzését is uralja. (Hatha-jóga-pradípiká 4.21.)

 

komment

Címkék: joga

süti beállítások módosítása